Przepis na kasztany jadalne z Air Fryer
Jesienią trwa sezon na kasztany jadalne. Zaczyna się on w październiku i od tego momentu możemy kupić je w niektórych sklepach, a nawet nazbierać samodzielnie. Musimy jednak uważać, bo w Polsce nie rosną powszechnie tak jak owoce kasztanowca zwyczajnego, które zazwyczaj zbieramy do tworzenia dekoracji czy naturalnych specyfików medycznych.
Kasztany jadalne są bardzo smaczne, a do tego bogate w witaminy oraz minerały. Zawierają do tego sporo błonnika. Co więcej, możesz przygotować je w swojej frytkownicy beztłuszczowej i jest to naprawdę proste.
Kasztany jadalne z Air Fryera
5
porcji20
min20
min245
kcalSkładniki
500 g kasztanów jadalnych
Przygotowanie
- Kasztany jadalne najpierw umyj w ciepłej wodzie, a następnie osusz papierowym ręcznikiem.
- Po wypukłej stronie, nacinamy skórkę kasztanów, tworząc krzyżyk. Musimy to zrobić, aby podczas prażenia nie wybuchały.
- Kasztany układamy w garnku nacięciem do dołu i zalewamy delikatnie wodą. Gotujemy przez kwadrans, aż nie odwrócą się na drugą stronę nacięciem ku górze.
- Teraz możemy przełożyć je do frytkownicy beztłuszczowej. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 10 minut.
- Po uprażeniu, kasztany wyjmujemy, a gdy przestygną, zdejmujemy skórkę i zjadamy środek. Jadalne jest tylko wnętrze, bez błony, która jest gorzka.
Notatki
- Kasztany jadalne najlepiej podawać z solą lub innymi przyprawami.
Jak widzicie, prażenie kasztanów jadalnych w Air Fryerze nie należy do trudnych czynności. Jeśli będziecie mieć okazję je kupić, warto to zrobić. Są naprawdę smaczne i nie należą do zbyt popularnych przekąsek w naszym klimacie, dlatego możecie nimi łatwo zaskoczyć innych.
Pamiętajcie, że do konsumpcji nadają się jedynie kasztany jadalne. Nie pomylcie ich z kasztanami pospolitymi, których u nas jest masa. Różnią się one jednak kształtem, wyglądają trochę jak duże orzechy laskowe. Warto zwrócić na to uwagę i gdy jesteśmy niepewni, nie jeść ich, bo owoce kasztanowca są trujące.
Kasztany jadalne
Kasztany pospilite – niejadalne