Przekąski

Przepis na kasztany jadalne z Air Fryer

Podziel się przepisem

Jesienią trwa sezon na kasztany jadalne. Zaczyna się on w październiku i od tego momentu możemy kupić je w niektórych sklepach, a nawet nazbierać samodzielnie. Musimy jednak uważać, bo w Polsce nie rosną powszechnie tak jak owoce kasztanowca zwyczajnego, które zazwyczaj zbieramy do tworzenia dekoracji czy naturalnych specyfików medycznych.

Kasztany jadalne są bardzo smaczne, a do tego bogate w witaminy oraz minerały. Zawierają do tego sporo błonnika. Co więcej, możesz przygotować je w swojej frytkownicy beztłuszczowej i jest to naprawdę proste.

Kasztany jadalne z Air Fryera

Przepis autorstwa: Redakcja AirFryerPrzepisy.pl
Porcje

5

porcji
Czas przygotowania

20

min
Czas gotowania

20

min
Kalorie (porcja)

245

kcal

Składniki

  • 500 g kasztanów jadalnych

Przygotowanie

  • Kasztany jadalne najpierw umyj w ciepłej wodzie, a następnie osusz papierowym ręcznikiem.
  • Po wypukłej stronie, nacinamy skórkę kasztanów, tworząc krzyżyk. Musimy to zrobić, aby podczas prażenia nie wybuchały.
  • Kasztany układamy w garnku nacięciem do dołu i zalewamy delikatnie wodą. Gotujemy przez kwadrans, aż nie odwrócą się na drugą stronę nacięciem ku górze.
  • Teraz możemy przełożyć je do frytkownicy beztłuszczowej. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 10 minut.
  • Po uprażeniu, kasztany wyjmujemy, a gdy przestygną, zdejmujemy skórkę i zjadamy środek. Jadalne jest tylko wnętrze, bez błony, która jest gorzka.

Notatki

  • Kasztany jadalne najlepiej podawać z solą lub innymi przyprawami.

Jak widzicie, prażenie kasztanów jadalnych w Air Fryerze nie należy do trudnych czynności. Jeśli będziecie mieć okazję je kupić, warto to zrobić. Są naprawdę smaczne i nie należą do zbyt popularnych przekąsek w naszym klimacie, dlatego możecie nimi łatwo zaskoczyć innych.

Pamiętajcie, że do konsumpcji nadają się jedynie kasztany jadalne. Nie pomylcie ich z kasztanami pospolitymi, których u nas jest masa. Różnią się one jednak kształtem, wyglądają trochę jak duże orzechy laskowe. Warto zwrócić na to uwagę i gdy jesteśmy niepewni, nie jeść ich, bo owoce kasztanowca są trujące.

Przekąski

Kasztany jadalne

Przekąski

Kasztany pospilite – niejadalne

darmowy
e-book

15 łatwych przepisów na Air Fryer

Zapisz się do newslettera

i odbierz e-booka

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twoje komentarze są prywatne. Nie przechowujemy danych takich jak adres e-mail czy adres IP. Zapisujemy jedynie twój pseudonim i treść komentarza.