Przepis na muffinki bananowe z Air Fryer
Muffinki bananowe to doskonały sposób na szybki i zdrowy deser, który zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych. Przygotowane w frytkownicy beztłuszczowej zachowują wilgotność, są puszyste i pełne naturalnej słodyczy dojrzałych bananów. Ten przepis na muffinki bananowe z air fryera bez cukru jest świetnym wyborem dla osób, które unikają nadmiaru cukru, ale nie chcą rezygnować z pysznych wypieków. Dzięki prostocie wykonania i wykorzystaniu podstawowych składników, ten deser może stać się częstym gościem w twojej kuchni!
Dzięki temu przepisowi szybko przekonasz się, że frytkownica beztłuszczowa potrafi zdziałać cuda, a muffinki z niej są równie smaczne, jak te pieczone w piekarniku. Do dzieła!
Muffinki bananowe z Air Fryera
9
porcji10
min10
min180
kcalSkładniki
100 ml mleka
140 ml oleju
2 jajka
2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
220 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
- dużej misce połącz mleko, olej i jajka. Dokładnie roztrzep składniki, aby się połączyły.
- drugiej misce umieść rozgniecione banany, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Jeśli chcesz, możesz dodać rodzynki lub żurawinę.
- Przelej mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszaj łyżką – wystarczy, aby składniki się połączyły. Zbyt długie mieszanie może sprawić, że muffinki stracą na puszystości.
- Napełnij foremki na muffinki ciastem, wypełniając je do około 2/3 wysokości.
- Rozgrzej frytkownicę beztłuszczową do 180°C przez 5 minut.
- Umieść 9 foremek z ciastem w koszu frytkownicy (tyle mieści się przeciętnie w większości modeli).
- Piecz muffinki w trybie „ciasto” w temperaturze 180°C przez 10 minut.
Muffinki bananowe z air fryera świetnie smakują na ciepło, idealnie komponując się z filiżanką kawy lub herbaty. Możesz je udekorować odrobiną jogurtu naturalnego lub polać masłem orzechowym. To doskonała przekąska na śniadanie, deser lub podwieczorek – zdrowa i pełna naturalnych składników!
Jeśli jesteś miłośniczką innych dodatków, spróbuj dodać orzechy włoskie lub posiekane migdały – to dodatkowy akcent chrupkości, który wspaniale podkreśli smak muffinek.