Przepis na całego kurczaka z Air Fryer
Jak upiec całego kurczaka w Air Fryer? To banalnie proste, a warto to zrobić, bo tak soczystego kurczaka, który smakuje jak z rożna, na pewno dawno nie jadłaś. Jest to przepis, który powinien znaleźć się na liście obowiązkowych do przygotowania po zakupieniu frytkownicy beztłuszczowej.
Kurczaka będziemy marynować, im dłużej, tym lepiej. Zalecamy więc pozostawienie go w marynacie na całą noc w lodówce. Jeśli jednak nie masz tyle czasu i nie chcesz tak długo czekać, warto, aby kurczak marynował się przynajmniej przez godzinę. Im dłużej, tym smaczniejszy będzie.
Kurczak pieczony w całości w Air Fryer
1
porcji16
min30
min2100
kcalSkładniki
1 kurczak średniej wielkości
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku suszonego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka kurkumy
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie
- Kurczaka umyj i osusz. Następnie przygotuj marynatę mieszając ze sobą wszystkie pozostałe składniki.
- Kurczaka przełóż do zamykanego naczynia i dobrze nasmaruj marynatą. Następnie włóż go do lodówki i pozostaw na noc.
- Następnie przełóż kurczaka do kosza od Air Fryera.
- Kurczaka pieczemy najpierw w 160 stopniach Celsjusza przez 15 minut piersią do dołu, a potem odwracamy i pieczemy jeszcze przez 15 minut w 190 stopniach piersią do góry.
Notatki
- Możesz skrócić czas marynowania. Warto aby przeleżał w marynacie chociaż godzinę.
Kupując kurczaka, zwróć uwagę na jego wielkość. Musi w całości zmieścić się do koszyka twojego Air Fryera. Warto go zrobić, bo wychodzi naprawdę soczysty. Nie zrobicie takiego w tradycyjnym piekarniku.
Nawet pierś z kurczaka, którą nikt zwykle nie chce się zająć, znika bez śladu. Kurczaka można podać z typowymi dodatkami obiadowymi np. ziemniakami i surówką. Można również podać go ze świeżym pieczywem. Również świetnie smakuje w ten sposób.