Obiady

Przepis na krokiety z mięsa z rosołu w Air Fryer

Podziel się przepisem

Krokiety to klasyka polskiej kuchni, którą warto odświeżyć, korzystając z frytkownicy beztłuszczowej. Dzięki temu urządzeniu przygotujesz je w zdrowszej wersji, bez nadmiaru tłuszczu, ale nadal idealnie chrupiące i pyszne. Wykorzystanie mięsa z rosołu to doskonały sposób na niemarnowanie jedzenia i wprowadzenie odrobiny kreatywności do kuchni. Zainspiruj się tym przepisem, a krokiety na pewno staną się hitem w twoim domu!

Masz w lodówce mięso z niedzielnego rosołu? To świetna baza na farsz, który wzbogacimy pieczarkami i warzywami. Dodaj do tego naleśniki o delikatnej strukturze, złotą panierkę i Air Fryer – a powstanie danie, które podbije podniebienia twojej rodziny. Dzięki tej recepturze krokiety będą nie tylko smaczne, ale i zdrowsze.

Krokiety z mięsa z rosołu w Air Fryerze

Porcje

15

porcji
Czas przygotowania

30

min
Czas gotowania

15

min
Kalorie (porcja)

220

kcal

Dużą zaletą tej potrawy jest nie tylko to, że nie marnujemy warzyw i mięsa z rosołu, ale również to, że robi się takie krokiety bardzo szybko. Mięso i warzywa są już przecież ugotowane. Jeśli chcesz przyśpieszyć jeszcze bardziej przygotowanie, zrezygnuj z grzybów. Wtedy wystarczy dorobić naleśników, zmielić mięso i upiec w air fryerze.

Składniki

  • Farsz do krokietów
  • 0.5 kg mięsa z rosołu

  • 1 marchewka z rosołu

  • 1 pietruszka z rosołu

  • 1 kawałek selera z rosołu

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 300 g pieczarek

  • sól i pieprz do smaku

  • Pozostałe
  • 15 naleśników

  • 4 jajka

  • 1 szklanka bułki tartej

Przygotowanie

  • Przepuść przez maszynkę mięso i warzywa z rosołu. Powstanie masa, którą będziemy faszerować krokiety.
  • Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę drobno posiekaj. Podsmaż je razem na patelni bez tłuszczu, aż pieczarki puszczą wodę i odparują.
  • Połącz masę mięsną z pieczarkami i cebulą. Wbij jajko, wymieszaj i dopraw farsz solą oraz pieprzem do smaku.
  • Na każdym naleśniku rozsmaruj porcję farszu. Złóż boki naleśnika do środka, a następnie zwiń w rulon.
  • Przygotowane krokiety obtocz w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Każdego krokieta delikatnie posmaruj olejem przy pomocy pędzelka lub spryskaj sprayem olejowym.
  • Ułóż krokiety w koszu frytkownicy beztłuszczowej, zostawiając odstępy między nimi. Piecz w temperaturze 180°C przez 10 minut, następnie przewróć na drugą stronę i piecz kolejne 5 minut.

Notatki

  • Jeśli twoje pieczarki są bardzo wodniste, możesz delikatnie odcisnąć je po podsmażeniu – dzięki temu farsz będzie bardziej zwarty.
  • Do panierki można dodać starty parmezan – krokiety zyskają nutę wykwintności.
  • Zamiast pieczarek, możesz uszyć suszonych lub mrożonych grzybów leśnych, jeśli je posiadasz.

Krokiety świetnie smakują z domowym barszczem czerwonym lub sosem czosnkowym. Możesz je także podać z surówką z kapusty kiszonej lub świeżym ogórkiem. To idealne danie na kolację, spotkanie rodzinne czy lunch do pracy – krokiety można przygotować wcześniej, a później tylko podgrzać w Air Fryer.

darmowy
e-book

15 łatwych przepisów na Air Fryer

Zapisz się do newslettera

i odbierz e-booka

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twoje komentarze są prywatne. Nie przechowujemy danych takich jak adres e-mail czy adres IP. Zapisujemy jedynie twój pseudonim i treść komentarza.