Przekąski

Przepis na imprezowy chleb z serem i masłem czosnkowym z Air Fryer

Podziel się przepisem

Ta przekąska będzie hitem każdej imprezy. Pieczony chleb nafaszerowany masłem czosnkowym i serem. To coś, co naprawdę robi wrażenie i świetnie smakuje. Dlatego, jeśli szukacie przepisu, który zrobi wrażenie na twoich gościach, to musisz to wypróbować.

Chleb podaje się w całości na stół, jako przekąskę do odrywania. Jest ponacinany w ten sposób, aby można było chwycić kawałek i łatwo go oderwać. Podany w całości robi najlepsze wrażenie, dlatego nie ma sensu dzielić go na kawałki.

Jeśli masz ochotę, możesz podać go w towarzystwie dodatkowych sposób, tak by można było go sobie zamoczyć. Może to być sos tysiąca wysp lub jakiś dodatkowy ostry sos z chilli.

Imprezowy chleb do odrywania z Air Fryera

Przepis autorstwa: Redakcja AirFryerPrzepisy.pl
Porcje

ok. 10

porcji
Czas przygotowania

10

min
Czas gotowania

5

min
Kalorie (porcja)

200

kcal

Składniki

  • 1 bochenek chleba wielkości kosza naszego Air Fryera

  • 200 g masła o temperaturze pokojowej

  • 10 ząbków czosnku

  • ser żółty w kostce (ulubiony dowolny)

  • pęczek natki pietruszki

Przygotowanie

  • Zaczynamy od naszego chleba, który musimy ponacinać w kratkę, ale tak by się nie rozpadł. Dojeżdżamy nożem prawie do samego dołu, pozostawiając te pół centymetra, aby całość trzymała się spodu.
  • Do miseczki wyciskamy czosnek, dodajemy miękkie masło i szczyptę soli, a następnie dokładnie mieszamy. Jeśli chcecie sobie tę czynność ułatwić, masło możecie całkowicie roztopić w rondelku. My jednak wolimy zrobić to szybko, bo masło i tak rozpuści się w Air Fryerze.
  • Kostkę sera starkuj na grubych oczkach.
  • Teraz każde nacięcie chleba wysmaruj w środku masłem czosnkowym, a następnie wsyp tam tartego sera.
  • Chleb umieść w Air Fryerze na 200 stopni Celsjusza i 5-7 minut, aż ser się roztopi.
  • Na koniec ozdób posiekaną natką pietruszki.

Musicie przyznać, że wygląda zjawiskowo i apetycznie. Najlepiej smakuje podany od razu na ciepło, dlatego możesz przygotować go sobie wcześniej, a włożyć do Air Fryera, dopiero gdy przyjdą goście.

To również dobry pomysł na wykorzystanie kilkudniowego chleba. Taki nawet lepiej się kroi niż świeże pieczywo i łatwiej pokroić go w kostkę, a dzięki masłu czosnkowemu rozmięknie, dodatkowo zadziała ser i stary chleb zyska drugą młodość, będzie pyszny i zjawiskowy.

Jeśli szukasz fajnego przepisu na imprezę, to zdecydowanie musisz wypróbować ten. Jeśli bochenek jest zbyt duży, możesz podzielić go na pół. Zdecydowanie jednak lepiej danie wygląda, jeśli chleb jest w całości. Dlatego, jeśli masz mały Air Fryer, możesz kupić okrągły mniejszy chlebek lub upiec go samodzielnie. Przepis na chleb z Air Fryera również znajdziesz na naszej stronie z przepisami na Air Fryera. Smacznego!

darmowy
e-book

15 łatwych przepisów na Air Fryer

Zapisz się do newslettera

i odbierz e-booka

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twoje komentarze są prywatne. Nie przechowujemy danych takich jak adres e-mail czy adres IP. Zapisujemy jedynie twój pseudonim i treść komentarza.