Przepis na domową wędlinę z karkówki w Air Fryer
Soczysta karkówka w kawałku przygotowana w air fryerze to świetny sposób na domową wędlinę bez żadnych konserwantów i innych dodatków. Dzięki frytkownicy beztłuszczowej mięso jest idealnie chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie delikatne i soczyste w środku. Robi się też bardzo szybko.
Żeby wydobyć z karkówki pełnię smaku, dzień wcześniej ją zamarynujemy. Włożymy na noc do lodówki i będziemy piec we frytkownicy beztłuszczowej dopiero następnego dnia. Oczywiście, możesz ten czas skrócić nawet do godziny, ale im dłużej będzie się marynować, tym smaczniejsza będzie.
Domowa wędlina z karkówki w Air Fryer
30
porcji15
min40
min75
kcalSkładniki
1 kg karkówki w jednym kawałku
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Przygotowanie
- Zacznij od przygotowania marynaty, czyli wymieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz mięsa.
- Mięso umyj i oczyść, a następnie umieść w szklanym naczyniu. Polej je marynatą i dokładnie wmasuj ją w mięso. Teraz możesz je przykryć i włożyć do lodówki na 24 godziny.
- Po tym czasie wyjmij karkówkę i włóż do Air Fryera. Ustaw 180 stopni Celsjusza i piecz 40 minut, w połowie czasu obracając mięso na drugą stronę.
- Po tym czasie, karkówka jest gotowa. Możesz ją odłożyć do wystudzenia. Po ostudzeniu przechowuj szczelnie zamkniętą w lodówce.
Karkówka ta też świetnie smakuje na gorąco. Jest mega soczysta i nawet bez żadnych dodatków jest pyszną przekąską. Dlatego warto spróbować kawałek zaraz po wyjęciu z Air Fryera. Niebo w gębie!