Przepis na kanapkę drwala w Air Fryer
Co roku w listopadzie kanapka Drwala bije rekordy popularności. W znanej sieci restauracji ustawiają się kolejki osób, które chcą jej spróbować. Ale nie musicie w nich stać, możecie zrobić podobną kanapkę w swoim Air Fryerze. Jak? Mamy dla was przepis.
Kanapka drwala to przede wszystkim kotlet wołowy, panierowany ser i chrupiący boczek, które zamknięte są w dwóch połówkach bułek do burgerów. My w naszym przepisie wykorzystamy gotowe półprodukty, które znajdziemy w sklepach. Dzięki temu kanapka jest szybka w przygotowaniu i świetnie wpisuje się w ideę frytkownicy beztłuszczowej, w której przygotowanie potraw zajmuje stosunkowo mało czasu. Dlatego wszystko co można, kupiliśmy już gotowe.
Kanapka drwala z Air Fryera
1
porcji25
min15
min1400
kcalSkładniki
1 bułka do burgerów
1 burger wołowy ok. 120 g
1 camembert ok. 170 g
sałata lodowa
3 plasterki boczku wędzonego
1 łyżka musztardy
1/2 łyżki keczupu
1/2 łyżki majonezu
prażona cebulka
1 jajko
bułka tarta
sól
pieprz
Przygotowanie
- Naszą kanapkę drwala zaczniemy od przygotowania sosu musztardowego, który będzie wewnątrz kanapki. Musimy w tym celu wymieszać ze sobą musztardę, keczup i majonez.
- Teraz przejdziemy do przygotowania sera i burgera. Do miski wbij jajko, a następnie roztrzep je. Dodaj soli i pieprzu do smaku. Następnie zanurz w nim ser camembert, a potem obtocz go w bułce tartej.
- Mięso przełóż do Air Fryera. Ustaw 5 minut i 180 stopni. Następnie po tym czasie obróć na drugą stronę, do Air Fryera dołóż panierowany ser i piecz wszystko jeszcze 2-5 minut, w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia. Ser warto spryskać oliwą, aby panierka zrobiła się chrupiąca i złocista.
- W tym samym czasie na patelni podsmaż plasterki boczku, aby zrobiły się chrupiące. Nie potrzebujesz do tego tłuszczu. Następnie zdejmij je i podpiecz na tej samej patelni bułki do burgera. Nie dodawaj dodatkowego tłuszczu, bułki mają się tylko zarumienić.
- Teraz możemy zacząć składać swoją kanapkę drwala. Połóż dolną część bułki i posmaruj niedużą ilością sosu. Następnie połóż panierowany cammebert, potem burgera wołowego, następnie sałatę porwaną na kawałki. Polej resztą sosu. Posyp prażoną cebulką i gotowe. Nasza kanapka drwala czeka na to, by ją z przyjemnością wpałaszować.
Bułki burgerowe z sezamem, burger wołowy oraz prażona cebulka to produkty, które kupimy gotowe w sklepie. Sos również moglibyśmy kupić gotowy, ale jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ewentualnie możemy zastąpić go gotowym sosem burgerowym ze sklepu.
Mamy nadzieję, że ta kanapka drwala wam przypadnie do gustu i podzielicie się przepisem. Z podanych składników wychodzi jedna porcja. Możecie jednak kupić więcej burgerów i serów oraz bułek i zrobić obiad dla całej rodziny.