Przekąski

Przepis na kanapkę drwala w Air Fryer

Podziel się przepisem

Co roku w listopadzie kanapka Drwala bije rekordy popularności. W znanej sieci restauracji ustawiają się kolejki osób, które chcą jej spróbować. Ale nie musicie w nich stać, możecie zrobić podobną kanapkę w swoim Air Fryerze. Jak? Mamy dla was przepis.

Kanapka drwala to przede wszystkim kotlet wołowy, panierowany ser i chrupiący boczek, które zamknięte są w dwóch połówkach bułek do burgerów. My w naszym przepisie wykorzystamy gotowe półprodukty, które znajdziemy w sklepach. Dzięki temu kanapka jest szybka w przygotowaniu i świetnie wpisuje się w ideę frytkownicy beztłuszczowej, w której przygotowanie potraw zajmuje stosunkowo mało czasu. Dlatego wszystko co można, kupiliśmy już gotowe.

Kanapka drwala z Air Fryera

Porcje

1

porcji
Czas przygotowania

25

min
Czas gotowania

15

min
Kalorie (porcja)

1400

kcal

Składniki

  • 1 bułka do burgerów

  • 1 burger wołowy ok. 120 g

  • 1 camembert ok. 170 g

  • sałata lodowa

  • 3 plasterki boczku wędzonego

  • 1 łyżka musztardy

  • 1/2 łyżki keczupu

  • 1/2 łyżki majonezu

  • prażona cebulka

  • 1 jajko

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie

  • Naszą kanapkę drwala zaczniemy od przygotowania sosu musztardowego, który będzie wewnątrz kanapki. Musimy w tym celu wymieszać ze sobą musztardę, keczup i majonez.
  • Teraz przejdziemy do przygotowania sera i burgera. Do miski wbij jajko, a następnie roztrzep je. Dodaj soli i pieprzu do smaku. Następnie zanurz w nim ser camembert, a potem obtocz go w bułce tartej.
  • Mięso przełóż do Air Fryera. Ustaw 5 minut i 180 stopni. Następnie po tym czasie obróć na drugą stronę, do Air Fryera dołóż panierowany ser i piecz wszystko jeszcze 2-5 minut, w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia. Ser warto spryskać oliwą, aby panierka zrobiła się chrupiąca i złocista.
  • W tym samym czasie na patelni podsmaż plasterki boczku, aby zrobiły się chrupiące. Nie potrzebujesz do tego tłuszczu. Następnie zdejmij je i podpiecz na tej samej patelni bułki do burgera. Nie dodawaj dodatkowego tłuszczu, bułki mają się tylko zarumienić.
  • Teraz możemy zacząć składać swoją kanapkę drwala. Połóż dolną część bułki i posmaruj niedużą ilością sosu. Następnie połóż panierowany cammebert, potem burgera wołowego, następnie sałatę porwaną na kawałki. Polej resztą sosu. Posyp prażoną cebulką i gotowe. Nasza kanapka drwala czeka na to, by ją z przyjemnością wpałaszować.

Bułki burgerowe z sezamem, burger wołowy oraz prażona cebulka to produkty, które kupimy gotowe w sklepie. Sos również moglibyśmy kupić gotowy, ale jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ewentualnie możemy zastąpić go gotowym sosem burgerowym ze sklepu.

Mamy nadzieję, że ta kanapka drwala wam przypadnie do gustu i podzielicie się przepisem. Z podanych składników wychodzi jedna porcja. Możecie jednak kupić więcej burgerów i serów oraz bułek i zrobić obiad dla całej rodziny.

darmowy
e-book

15 łatwych przepisów na Air Fryer

Zapisz się do newslettera

i odbierz e-booka

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twoje komentarze są prywatne. Nie przechowujemy danych takich jak adres e-mail czy adres IP. Zapisujemy jedynie twój pseudonim i treść komentarza.