Śniadania

Przepis na bułeczki z Air Fryer z 3 składników

Podziel się przepisem

Jeśli szukasz prostego i szybkiego przepisu na domowe bułeczki, które idealnie uzupełnią każdą zupę lub staną się świetnym dodatkiem do porannego śniadania, te bułeczki z 3 składników będą strzałem w dziesiątkę! Przygotowane w air fryerze, wychodzą miękkie, delikatne i pachnące, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Spróbuj tej łatwej receptury, a przekonasz się, jak niesamowicie proste może być pieczenie.

Przepis na bułeczki z Air Fryer z 3 składników

Przepis autorstwa: Redakcja AirFryerPrzepisy.pl
Porcje

10

porcji
Czas przygotowania

5

min
Czas gotowania

10

min
Kalorie (porcja)

70

kcal

Składniki

  • 5 łyżek mąki samorosnącej

  • 7 łyżek jogurtu greckiego

  • Szczypta soli

Przygotowanie

  • Umieść jogurt grecki w misce.
  • Dodaj mąkę samorosnącą oraz szczyptę soli. Całość wymieszaj przy pomocy noża stołowego – masa powinna mieć lekko kleistą konsystencję. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, możesz dodać odrobinę mąki.
  • Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiaj przez około 2 minuty.
  • Podziel ciasto na 10 równych części. Uformuj z każdej porcji okrągłą bułeczkę.
  • Rozgrzej air fryera do 170°C. Szybko wyłóż kosz frytkownicy papierem do pieczenia i ułóż bułeczki.
  • Piecz bułeczki w temperaturze 170°C przez 6 minut. Następnie delikatnie przewróć je na drugą stronę i kontynuuj pieczenie przez kolejne 4 minuty.
  • Jeśli chcesz uzyskać złocistą skórkę, przed pieczeniem posmaruj bułeczki odrobiną mleka.

Bułeczki z 3 składników z air fryera to doskonałe rozwiązanie, gdy potrzebujesz czegoś pysznego na szybko. Są miękkie, a lekka skórka dodaje im charakteru. Możesz podawać je na ciepło z masłem, dżemem, miodem lub jako dodatek do gorących zup i gulaszów. Dzięki frytkownicy beztłuszczowej ich przygotowanie jest nie tylko szybkie, ale i zdrowsze – bez konieczności używania dużej ilości tłuszczu.

Jeżeli chcesz poeksperymentować, spróbuj dodać do ciasta ulubione zioła, np. oregano lub czosnek granulowany. Taki dodatek nada bułeczkom jeszcze więcej aromatu i smaku.

Smacznego pieczenia i ciesz się wyjątkowymi bułeczkami z frytkownicy beztłuszczowej!

Jak zrobić mąkę samorosnącą?

Mąka samorosnąca (self-raising flour) jest popularnym składnikiem w wielu przepisach, szczególnie na wypieki, gdyż zawiera już dodatek środka spulchniającego, co przyspiesza proces przygotowywania. Jeśli nie masz mąki samorosnącej pod ręką, możesz ją łatwo przygotować samodzielnie w domu z podstawowych składników.

Przepis na domową mąkę samorosnącą

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (ok. 125 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp 1 szklankę mąki pszennej.
  2. Dodaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli.
  3. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, tak aby proszek do pieczenia równomiernie rozprowadził się w mące.
  4. Gotową mąkę samorosnącą przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, jeśli nie używasz jej od razu.

I to wszystko! W ten prosty sposób masz swoją mąkę samorosnącą, gotową do wykorzystania w ulubionych przepisach. Dzięki temu rozwiązaniu oszczędzasz czas i możesz w pełni kontrolować ilość dodanych składników, co jest szczególnie ważne w przypadku pieczenia.

darmowy
e-book

15 łatwych przepisów na Air Fryer

Zapisz się do newslettera

i odbierz e-booka

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twoje komentarze są prywatne. Nie przechowujemy danych takich jak adres e-mail czy adres IP. Zapisujemy jedynie twój pseudonim i treść komentarza.